niedziela, 25 listopada 2012

Pieczone mielone

Odkąd przeszłam na dietę, staram się być bardziej twórcza w kuchni. Staram się jeść mądrze i modyfikować popularne dania dla swoich dietetycznych potrzeb. Kiedy moja rodzina zajada kotlety mielone, ja przygotowuję je dla siebie w wersji light. Inspirację znalazłam na blogu Szczypta smaku. Tradycyjnie nieco go zmodyfikowałam dla własnych potrzeb.
kuchnia-oli-m.blogspot.com
Składniki:
  • 1/2 kg mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa, ale wiadomo że bardziej dietetycznie byłoby z drobiem)
  • średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 100 g sera feta
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • kmin rzymski
Wykonanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy aby puściła sok, odstawiamy na 15 minut a następnie odciskamy. Kolendrę i kmin prażymy na suchej patelni aby wydobyć ich cały aromat, następnie rozgniatamy w moździerzu (ja takowego jeszcze nie posiadam więc zmieliłam w młynku). Uważajmy z ilością tych przypraw aby nie zdominowały nam smaku potrawy. Mięso łączymy z cukinią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną w kosteczkę fetą oraz przyprawami i sokiem z cytryny. Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zjadamy za smakiem i bez wyrzutów sumienia:)
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. bosko, bosko latynosko:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł ! No i moja ukochana cukinia jest :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co z fetą, czy zjadamy na deser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj sorry sorry zapomniałam. Już poprawiam. Dzięki za czujność.

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłam kotleciki, ale szczerze - mi nie smakowały. Mąż zjadł i nic nie mówił więc jemu chyba smakowały.

    OdpowiedzUsuń