kuchnia-oli-m.blogspot.com |
- 1/2 kg mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa, ale wiadomo że bardziej dietetycznie byłoby z drobiem)
- średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- 100 g sera feta
- sól
- pieprz
- kolendra
- kmin rzymski
Wykonanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy aby puściła sok, odstawiamy na 15 minut a następnie odciskamy. Kolendrę i kmin prażymy na suchej patelni aby wydobyć ich cały aromat, następnie rozgniatamy w moździerzu (ja takowego jeszcze nie posiadam więc zmieliłam w młynku). Uważajmy z ilością tych przypraw aby nie zdominowały nam smaku potrawy. Mięso łączymy z cukinią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną w kosteczkę fetą oraz przyprawami i sokiem z cytryny. Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zjadamy za smakiem i bez wyrzutów sumienia:)
Smacznego!
bosko, bosko latynosko:P
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł ! No i moja ukochana cukinia jest :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńa co z fetą, czy zjadamy na deser?
OdpowiedzUsuńAj sorry sorry zapomniałam. Już poprawiam. Dzięki za czujność.
UsuńWłaśnie zrobiłam kotleciki, ale szczerze - mi nie smakowały. Mąż zjadł i nic nie mówił więc jemu chyba smakowały.
OdpowiedzUsuń