czwartek, 1 listopada 2012

Pani Walewska czyli Pychotka!

Jedno z moich ulubionych ciast. Kiedyś bardzo często gościło na stole w moim rodzinnym domu ale nie wiedzieć czemu odeszło w zapomnienie, nawet przepis gdzieś przepadł.
Przypomniałam sobie o nim ostatnio, kiedy to naleciało mnie na coś "nieziemsko dobrego". Pani Walewska to ciasto, którego nie trzeba zachwalać a jedząc nie da się poprzestać na jednym kawałku. Kruche ciasto, słodka beza i krem budyniowy przełamane kwaskowym smakiem powideł śliwkowych...Poezja smaku.
Przepis wzorowany na Kwestii Smaku.

kuchnia-oli-m.blogspot.com
Składniki:

Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • 4 żółtka
Ponadto:
  • słoik powideł śliwkowych (lub dżemu z czarnej porzeczki)
Ciasto bezowe:
  • białka z 4 jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe
Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • kostka masła
Wykonanie:

Ciasto kruche: 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać, następnie zrobić wgłębienie i dodać żółtka i wszystko razem zagnieść. Ciasto podzielić na 2 równe części, rozwałkować i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posmarować powidłami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 15 minut.

Ciasto bezowe:
Ubić białka ze szczyptą  soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Masę podzielić na pół i wyłożyć na zapieczone placki. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika. Piec (a w zasadzie suszyć bezę) przez 25 minut w temperaturze 100 - 120 stopni.(najlepiej z termoobiegiem).

Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy oraz obie mąki . Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać pozostałe wymieszane składniki i zagotować cały czas mieszając. Masło utrzeć i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz