kuchnia-oli-m.blogspot.com |
- 250 g pomarańczowej soczewicy (podobno lepiej się rozgotowuje, ja dałam zieloną, bo taką miałam w domu)
- 2 szklanki startej marchwi
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- seler naciowy - cała wiązka
- główka czosnku (niezbyt duża)
- kwałek korzenia imbiru
- 150 ml oliwy z oliwek (stanowczo za dużo! dałam 50 ml + newielka ilość do posmarowania blaszek)
- 3 jajka
- curry - 1 łyzeczka (dałam trochę więcej bo ja uwielbiam curry)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- sos sojowy (ok. pół buteleczki)
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1 łyżka masła orzechowego
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Soczewicę zalewamy 0,5 l zimnej wody, dodajemy sól (mało) i pieprz. Gotujemy na miękką papkę. Cebulę i seler kroimy w kostkę, dodajemy marchew, starty imbir i zgnieciony czosnek - doprawiamy solą, pieprzem, curry, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Dusimy ok 25 minut. Dokładamy masło orzechowe. Warzywa studzimy, dodajemy jaja, papkę z soczewicy, oliwę, tartą bułkę i mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej i posypanej tartą bułką (u mnie 4 małe keksóweczki aluminiowe). Posypujemy na wierzchu migdałami.
Pieczemy przykrywając folią aluminiową w 200 st. C przez ok. 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem zdejmujemy folię.
Smacznego!
Pieczemy przykrywając folią aluminiową w 200 st. C przez ok. 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem zdejmujemy folię.
Smacznego!
Po takim wstępie na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPobuszowałam po Twoim blogu i znalazłam kilka świetnych przepisów, które sobie zapisałam i będę próbowała, m.in. na ten pasztet z soczewicy. Blog zapisuję do ulubionych. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń