kuchnia-oli-m.blogspot.com |
- ok. 1 kgziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i czekamy aż trochę przestygną. Kiedy już mają temperaturę taką, że można w nie włożyć rękę, w naczyniu, w którym będziemy zagniatać kluski wyrównujemy ziemniaki i dzielimy je na znaczek "mercedesa", czyli na mniej więcej równe 3 części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej aby wyrównać do poziomu ziemniaków (nie licząc tych wyjętych z jednej części. Wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy nieduże kluski, palcem robimy im charakterystyczną dziurkę. Kluchy gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
A jajka nie dodajesz? Ja jeszcze surowe jajco wrzucam i przyprawy ;)
OdpowiedzUsuńNie dodaję Sylwuniu. Próbowałam też z jajkiem ale takie bez mi lepiej smakują. Jak tam zrobiłaś mężusiowi obiadek?
OdpowiedzUsuń