kuchnia-oli-m.blogspot.com |
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
- 2 średnie cebule
- 25 dag pieczarek
- 2 jajka surowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
- czerstwa bułka "dziabana"
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pieprz mielony
- sól
- majeranek
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy cebula nam się już zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy uważając aby czosnek się nie przypalił. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie a następnie odciskamy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Łączymy mięso, podsmażoną cebulę z pieczarkami, odciśniętą bułkę, surowe jaja, bułkę tartą, natkę oraz przyprawy i dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Blachę (u mnie duża keksówka) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy do niej połowę mięsnej masy. Układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Wierzch można posmarować musztardą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie sosu (u mnie grzybowy).
Smacznego!
Widziałam je już. Fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńOluś - zapisuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper:)
OdpowiedzUsuńWyszedł rewelacyjny! Super przepis :)
OdpowiedzUsuń