kuchnia-oli-m.blogspot.com |
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej (ja dodałam zwykłej pszennej)
- 20 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suchych
- 260 ml mleka
- 30 g masła (roztopionego)
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Wlewamy roztopione i przestudzone masło oraz lekko podgrzane mleko. Zagniatamy aż ciasto będzie sprężyste i odejdzie od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby trochę podrosło i w tym czasie przygotowujemy czosnkowo - pietruszkowe masełko.
Składniki na masło czosnkowo - pietruszkowe:
- 60g miękkiego masła
- 5 ząbków czosnku (wg smaku)
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- sól
- żółtko z 1 jaja
Wykonanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy drobno, dodajemy do masła, solimy i mieszamy do rozprowadzenia składników. Następnie umieszczamy nasze masełko w szprycy lub torebce z której odcinamy róg. Podrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy niewielkie bułeczki (sporo urosną). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po upływie tego czasu nacinamy bułeczki wzdłuż, smarujemy rozkłóconym żółtkiem a nacięcie wypełniamy masełkiem. Moje bułeczki przed pieczeniem wyglądały tak:
kuchnia-oli-m.blogspot.com |
Smacznego!
Mniam, wyglądają pysznie. :)
OdpowiedzUsuńCwaniak z Twojego synka - zjadł to co najlepsze:D Mój jak czegoś nie może już zmieścić to przeżuwa, a potem wypluwa:D Bułeczki wyglądają tak rewelacyjnie, że faktycznie zachwalanie nie jest im potrzebne:D
OdpowiedzUsuńno nie trzeba ich zachwalać :) koniecznie trzeba zrobić :)
OdpowiedzUsuńpietruszkowo-czosnkowym masłem mnie przekonałaś...
OdpowiedzUsuń