kuchnia-oli-m.blogspot.com |
- 150 g zakwasu żytniego (ja swój dokarmiłam 12 godzin przed pieczeniem)
- 500 g mąki pszennej (chlebowej lub tortowej, użyłam tortowej)
- szklanka letniej wody
- 7 g suchych drożdży (pominęłam)
- 1,5 łyżeczki soli
- słonecznik do posypania
Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy zakwas, wodę i sól. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą aby nam ciasto nie wyschło i zostawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy ciasto na blat, kilka razy zagniatamy i przekładamy do foremki (u mnie keksówka) lub formujemy podłużny bochenek. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie spryskujemy wodą i posypujemy słonecznikiem lub innymi dodatkami wg upodobań. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 miunt. Jeśli chcemy bardziej przyrumienić skórkę, włączamy termoobieg na ostatnie 10 minut pieczenia. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce i kroimy po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego!
Dzis upieklem ten chlebek' tez bez drozdzy i wyszedl rewelacja (zrobilem mix mączny zmieszalem zytnia, pszenna pelnoziarnista i zwykla tortowa plus lyzeczka oliwy) dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy pieczesz ten chlebek nagrzany góra i dół, czy tylko dół w piekarniku?
OdpowiedzUsuńMój piekarnik jest hmmm... specyficzny. Jak nastawię na sam dół to mi przypala od dołu. Piekłam tak, że przez pierwsze 20 minut sam dół, na kolejne 40 minut góra i dół,10 minut termoobieg.
UsuńA na jaka wielkość blaszki jest ten przepis. Gdyż zrobilam z tego przepisu chlebek i nie jest tak wysoki jak na zdjęciu i wyszedł bardzo wilgotny. Nie wiem jaki błąd popełniłam.
UsuńJa robiłam w standardowej keksówce. Jutro ją pomierzę i podam wymiary. Mój był też wilgotny ale wypieczony i sprężysty. Może zakwas młodzy, może temperatura za niska i dlatego wyszedł niski...
OdpowiedzUsuń6 raz piekłam chleb z tego zakwasu wiec chyba młody to już nie jest. Temperatura trochę wyższa niż w przepisie więc to nie to jest tego przyczyną. Możliwe że ten przepis jest na Formę 25 cm długości a ja robię 35 więc może dlatego tak nie wyrasta. Będę wdzięczna jak można byłoby zmierzyć tę formą ile ma długości.
UsuńFajny chlebek, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńDziś wypróbuję ten przepis i podzielę się wrażeniami też na swoim blogu: www.kulinarnyblog.pl
OdpowiedzUsuńA czymś formę trzeba wysmarować,czy sam papier do pieczenia wystarczy?
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego,ale ciasto ledwo rośnie. Zobaczę jak będzie po upieczeniu.
OdpowiedzUsuń