czwartek, 15 listopada 2012

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Właśnie wyhodowałam swój pierwszy zakwas. Długo za mną "chodził" domowy chleb na zakwasie i nie mogłam się doczekać aż mój zakwas dojrzeje. Karmiłam i pielęgnowałam jak żywą istotę. W końcu nadszedł ten dzień, w którym mogłam go użyć. Szukałam prostego przepisu na chleb. I znalazłam tu. Cieszę się, że padło akurat na ten przepis gdyż jest bardzo łatwy a to mój debiut, jeżeli chodzi o pieczywo na zakwasie i chciałam, żeby się udał. Chlebek jest przepyszny: miękki i sprężysty w środku, z chrupiącą  niezbyt grubą skórką, taki domowy... Przepis nieco zmodyfikowałam, nie dodałam drożdży.
kuchnia-oli-m.blogspot.com
Składniki na 1 bochenek:
  • 150 g zakwasu żytniego (ja swój dokarmiłam 12 godzin przed pieczeniem)
  • 500 g mąki pszennej (chlebowej lub tortowej, użyłam tortowej)
  • szklanka letniej wody
  • 7 g suchych drożdży (pominęłam)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • słonecznik do posypania
Wykonanie:

Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy zakwas, wodę i sól. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą aby nam ciasto nie wyschło i zostawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy ciasto na blat, kilka razy zagniatamy i przekładamy do foremki (u mnie keksówka) lub formujemy podłużny bochenek. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie spryskujemy wodą i posypujemy słonecznikiem lub innymi dodatkami wg upodobań. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy  20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 miunt. Jeśli chcemy bardziej przyrumienić skórkę, włączamy termoobieg na ostatnie 10 minut pieczenia. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce i kroimy po całkowitym wystygnięciu. 
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. gogo6@poczta.fm16 stycznia 2013 17:54

    Dzis upieklem ten chlebek' tez bez drozdzy i wyszedl rewelacja (zrobilem mix mączny zmieszalem zytnia, pszenna pelnoziarnista i zwykla tortowa plus lyzeczka oliwy) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie czy pieczesz ten chlebek nagrzany góra i dół, czy tylko dół w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piekarnik jest hmmm... specyficzny. Jak nastawię na sam dół to mi przypala od dołu. Piekłam tak, że przez pierwsze 20 minut sam dół, na kolejne 40 minut góra i dół,10 minut termoobieg.

      Usuń
    2. A na jaka wielkość blaszki jest ten przepis. Gdyż zrobilam z tego przepisu chlebek i nie jest tak wysoki jak na zdjęciu i wyszedł bardzo wilgotny. Nie wiem jaki błąd popełniłam.

      Usuń
  3. Ja robiłam w standardowej keksówce. Jutro ją pomierzę i podam wymiary. Mój był też wilgotny ale wypieczony i sprężysty. Może zakwas młodzy, może temperatura za niska i dlatego wyszedł niski...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 raz piekłam chleb z tego zakwasu wiec chyba młody to już nie jest. Temperatura trochę wyższa niż w przepisie więc to nie to jest tego przyczyną. Możliwe że ten przepis jest na Formę 25 cm długości a ja robię 35 więc może dlatego tak nie wyrasta. Będę wdzięczna jak można byłoby zmierzyć tę formą ile ma długości.

      Usuń
  4. Fajny chlebek, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś wypróbuję ten przepis i podzielę się wrażeniami też na swoim blogu: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. A czymś formę trzeba wysmarować,czy sam papier do pieczenia wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem dlaczego,ale ciasto ledwo rośnie. Zobaczę jak będzie po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń