kuchnia-oli-m.blogspot.com |
- pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- ok. 3 łyżki oleju do smażenia (dałam mniej)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta sproszkowanej papryczki chilli
- 150 ml gorącego bulionu lub wrzącej wody
- ok.1/4 szklanki suszonej żurawiny
- pieprz do smaku (nie dałam bo zapomniałam)
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Mąkę wymieszaj z solą. Kawałki kurczaka wrzuć do mąki i bardzo dokładnie obtocz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i krótko maż (do momentu ścięcia mięsa). Wrzuć cebulę, a gdy lekko się zeszkli, dodaj przyprawy: słodką paprykę, cynamon i szczyptę chilli. Szybko przesmaż, a następnie wlej bulion lub wodę i wrzuć żurawinę. Duś przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, na niezbyt dużym ogniu. Sos powinien się trochę zredukować i zgęstnieć. Pod koniec duszenia przypraw pieprzem i ewentualnie solą (trzeba spróbować bo u mnie już nie trzeba było soli). Podaj z ryżem, makaronem lub kaszą kuskus. Posyp natką.
Smacznego!
Same pyszne składniki, chyba muszę wypróbować. No może poza pietruszką :)
OdpowiedzUsuńOdpisałam u siebie co do butów.
Z olejem nie trzeba tak mocno oszczędzać, szczególnie zimą bo po pierwsze olej rzepakowy ma dużo omega-3 co wzmacnia odporność, a po drugie według kuchni strukturalnej sam w sobie ma właściwości rozgrzewające :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenną radę. Po prostu zęby na różnych dietach zjadłam i w krew mi weszło odchudzanie potraw...
Usuń