poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto dyniowe

Sezon dyniowy w pełni a ja co? Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem wyczarowania czegoś z dyni. W moim rodzinnym domu rzadko gościła na stole i tak na prawdę sama nie wiedziałam "z czym to się je?". Przeglądając blogi kulinarne szukałam dyniowej inspiracji. Znalazłam! Ciasto dyniowe z blogu Faceta na talerzu.
Przyznam się szczerze, że pierwszy raz w życiu używałam dyni w kuchni, pierwszy ale na pewno nie ostatni. Ciasto wyszło niesamowite, takie jak lubię - wilgotne ale nie ciężkie, nie za słodkie, wręcz idealne. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu.

kuchnia-oli-m.blogspot.com
Składniki:
  • 25 dkg obranej dyni
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 180 g mąki pszennej (dałam troszkę więcej, bo ciasto wydawało mi się za rzadkie)
  • 140 g cukru (użyłam brązowego)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • garść pestek dyni (u mnie bez pestek)
  • cukier puder - do posypania
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy korzennej i szczypta imbiru (musiałam dodać coś od siebie bo nie byłabym sobą:))
Wykonanie:

Obraną dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, następnie miksujemy na papkę. W misce mieszamy suche składniki. W innym naczyniu miksujemy jaja, olej i papkę z dyni. Dodajemy wymieszane suche składniki i jeszcze chwilę miksujemy na średnich obrotach. Ciasto przelewamy do formy (może to być tortownica średnicy 23 cm, ja użyłam silikonowej formy kwadratowej o wym. 20x20 cm). Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 30 - 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!

kuchnia-oli-m.blogspot.com
PS: Trzeba bardzo uważać, bo ciasto błyskawicznie znika.:)


kuchnia-oli-m.blogspot.com



6 komentarzy:

  1. Kurczę, Ola, normalnie ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olka jesteś niesamowita :) smaka mi narobiłaś hmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ślicznie je udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olgo, ciasto zapowiada się niezwykle smakowicie;) Mogę poczęstować się kawałkiem ? ;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, częstuj się:) Smakuje nieziemsko przy kawce iw dobrym towarzystwie. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Dynia pełna witamin, rozgrzewający cynamon i bogaty w omega-3 olej rzepakowy - czy może być bardziej odpowiednie ciasto na jesień? :)

    OdpowiedzUsuń