Zależało mi aby zjeść dziś coś zdrowego, pożywnego, niskokalorycznego i najlepiej bez mięsa. Z resztą... co ja będę się tu rozpisywać... oto bohaterka całego mojego zachwytu:
kuchnia-oli-m.blogspot.com |
Składniki (na 4 osoby):
- 1 duży brokuł
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki warzywne lub 1 litr wywaru z warzyw (u mnie to drugie)
- śmietana
- płatki migdałowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. We wrzącym wywarze warzywnym gotujemy marchew, ziemniaki, i podsmażoną cebulę. Osobno gotujemy brokuły w lekko posłodzonej wodzie (zachowają wtedy piękny zielony kolor i będą smaczniejsze) przez ok. 8 minut następnie odcedzamy. Kiedy reszta warzyw będzie wystarczająco miękka zdejmujemy z gazu zupę, dokładamy brokuły, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wciskamy czosnek i miksujemy na krem. Przed podaniem dekorujemy zupę kleksem śmietany i świeżo podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Można również podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (ja ze względów dietetycznych zjadłam z samymi migdałami).
Pyszne są takie kremy:) Witamy w blogosferze:)
OdpowiedzUsuńrobiłam zupę-krem z brokułu właśnie z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńpolecam jest pyszny :)
ja zamiast migdałów zrobiłam grzanki na maśle z chleba tostowego ;)
Zupka-krem przepyszna. Robiłam według Twojego przepisu. Podałam z prażonymi migdałami i śmietanką - PYCHOTA, PYCHOTA (przyznam, że brokułów raczej nie lubię :))
OdpowiedzUsuń