wtorek, 29 stycznia 2013

Karnawałowe oponki serowe

Idealna propozycja na karnawał. Ich główną zaletą jest to, że są ekspresowe w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne i puszyste. Po dzisiejszym dniu potrzebowałam czegoś na poprawę humoru i te oponki z pewnością to uczyniły:) Z resztą nie tylko oponki ale również kuleczki ze środka oponek, które same się odwracają w trakcie smażenia. Przepisów w sieci na te urocze "pączki z dziurką" jest mnóstwo. Ja zaczerpnęłam inspirację od Kamili z bloga Smacznie-Zdrowo-Kolorowo.
www.kuchnia-oli-m.blogspot.com
Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g cukru
  • 600 g zmielonego twarogu
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 15 łyżek mleka
  • 2 jajka
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy niezbyt zwarte, lekko klejące ciasto. Przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm i wykrawamy szklanką koła. Naczyniem o mniejszej średnicy (np. kieliszkiem) wycinamy dziurki w środku naszych kółek tworząc oponki. Oponki i środki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Olej nie może być za gorący, bo oponki zrumienią się a w środku będą surowe. Po usmażeniu osączamy oponki na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!


3 komentarze:

  1. ahh nie mogę się doczekać tłustego czwartku :) aż ślinka leci na widok Twoich oponek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie je zaczynam robić. mam nadzieje ze wyjdą tak apetyczne jak Twoje

    OdpowiedzUsuń