![]()  | 
| www.kuchnia-oli-m.blogspot.com | 
- 600 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka sody
 - 200 g cukru
 - 600 g zmielonego twarogu
 - 150 ml oleju rzepakowego
 - 15 łyżek mleka
 - 2 jajka
 
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
 - olej rzepakowy do smażenia
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy niezbyt zwarte, lekko klejące ciasto. Przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm i wykrawamy szklanką koła. Naczyniem o mniejszej średnicy (np. kieliszkiem) wycinamy dziurki w środku naszych kółek tworząc oponki. Oponki i środki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Olej nie może być za gorący, bo oponki zrumienią się a w środku będą surowe. Po usmażeniu osączamy oponki na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!
.jpg)
Mmm pycha:))
OdpowiedzUsuńahh nie mogę się doczekać tłustego czwartku :) aż ślinka leci na widok Twoich oponek :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie je zaczynam robić. mam nadzieje ze wyjdą tak apetyczne jak Twoje
OdpowiedzUsuń