kuchnia-oli-m.blogspot.com |
Biszkopt:
Poncz:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 40 minut.Poncz:
- 200 ml espresso lekko posłodzonego
Wykonanie:
Upieczony i przestudzony biszkopt nasączyć ponczem.
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 20 dag masła
- cukier waniliowy
- 2 duże budynie „Krówka” z Delecty
- pół szklanki cukru
Wykonanie:
Dwie szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Przestudzić budyń i zmiksować z masłem. Wyłożyć na nasączony biszkopt.
Masa śmietankowo - kawowa:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
- 600 ml śmietany 30%
- ok. 6 łyżek cukru pudru
- czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam kawę i wszystko co kawowe :}
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam kawę pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńPychotka..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek na deser:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Też jestem kawową maniaczką, a ciasta z jej dodatkiem po prostu uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKawowa rozkosz - dobrze nazwane :)
OdpowiedzUsuń