środa, 6 lutego 2013

Czeskie knedliki i gulasz szegedyński

Duet idealny. O ile z knedlikami miałam wcześniej do czynienia, to gulasz szegedyński jadłam pierwszy raz w życiu. Pierwszy , ale na pewno nie ostatni... Oba przepisy znalazłam na blogu "Facet na talerzu" a oryginały możecie znaleźć tu i tu. O dziwo w przepisach nic nie zmieniałam, więc cytuję za autorem.
www.kuchnia-oli-m.blogspot.com
Czeskie knedliki:

Składniki:
  • 450 g mąki krupczatki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 kajzerki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do smażenia 
Wykonanie:

Kajzerki (najlepiej  z poprzedniego dnia) pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Przestudzić.
Z mąki, drożdży, soli, cukru, jajka i mleka wyrobić gładkie ciasto. Dodać do niego grzanki i ponownie zarobić, dokładnie wciskając grzanki w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-55 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy wyrobić walec o grubości ok. 6-8 cm (Czesi dźwięcznie nazywają to szyszkami - šišky). W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i gotować szyszki (bez przykrycia) ok. 20-25 minut - obracając je co kilka minut. Ugotowane knedliki pokroić na plastry nożem lub za pomocą nici.
Jeśli nie zużyjecie knedli w trakcie jednego posiłku, bardzo dobrze smakują na następny dzień odsmażone na patelni (na maśle). Ugotowane knedle można również zamrażać.
Smacznego!

Gulasz szegedyński

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 500 g dobrej kapusty kiszonej (ja lubię kiszoną w białym winie)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki (mielonej)
  • 2 łyżeczki mielonego kminku (pominęłam)
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka łyżek gęstej śmietany - do podania (zapomniałam :P)
  • smalec lub olej - do smażenia
Wykonanie:

Łopatkę pokroić w średnią kostkę i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Wyciągnąć z patelni (garnka) kawałki mięsa na talerz.
Cebulę i paprykę pokroić w średnią kostkę, czosnek rozgnieść. W naczyniu w którym smażone było mięso (na tym samym tłuszczu) zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz paprykę i krótko poddusić. Dodac paprykę w proszku, przecier pomidorowy, chwilkę podsmażyć i zalać bulionem. Po zagotowaniu dołożyć do garnka podsmażone mięso, dodać kminek, pieprz i dusić na małym ogniu 45 minut. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i dusić całość do momentu aż mięso i kapusta będą miękkie (ok. 30 minut).
Gdy gulasz jest gotowy doprawić go ewentualnie solą i zagęścić (mój tego nie wymagał, sam w sobie był gęsty).
Smacznego!

1 komentarz: