sobota, 9 lutego 2013

Pasztet drobiowy w słoikach

W sklepowych pasztetach czasem lepiej nie czytać składu, by skutecznie nie obrzydzić sobie jedzenia. W domowym pasztecie nie znajdziecie żadnej chemii, MOM-u czy innego badziewia. Domowy pasztet w słoikach pozwala na świetne wykorzystanie mięsa z rosołu. Inspirację znalazłam u Edytki.
www.kuchnia-oli-m.blogspot.com

Składniki:
  • 1,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1,5 l wody + 1 szklanka wody
  • 3 kostki rosołowe warzywne
  • 160 g kaszy manny
  • 5 jajek
  • 2 łyżki majeranku
  • gałka muszkatołowa najlepiej świeżo starta na tarce
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Do zrobienia tego pasztetu wykorzystuję mięso z rosołu. Każdej niedzieli obieram dokładnie kurczaka z mięsa i zamrażam. 1,5 kg to u mnie porcja z 4 rosołów. Jest to ciekawy sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, tym bardziej, że u mnie w domu nikt nie przepada za ugotowanym kurczakiem.
Wątróbkę zalewam szklanką wody i gotuję do miękkości. Mięso z kurczaka i ugotowaną wątróbkę mielę w maszynce. Kostki warzywne rozpuszczam w 1,5 litra wody (lepiej by było ugotować wywar z warzyw ale nie miałam aż tyle czasu), zagotowuję, wsypuję kaszę mannę i gotuję 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Gorącą kaszę wlewam do zmielonego mięsa i mieszam aby składniki się połączyły. Kiedy masa wystygnie na tyle, żeby można było włożyć do niej rękę, doprawiam solą i pieprzem, majerankiem i gałką, następnie wbijam jajka i wszystko dobrze wyrabiam. Masę pakuję do wyparzonych słoiczków "dżemiaków" i pasteryzuję 1 godzinę licząc od zagotowania. Z podanej porcji wyszło mi 11 słoiczków.
Smacznego życzę.

7 komentarzy:

  1. Jaka cudowna oprawa wizualna! :) Ja swoje dżemy też rozpieszczam takimi kapelusikami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola ciekawe, gdy będę miała chwilę czasu wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam, bardzo dobry. Siostra Oli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam ten pasztet wszystkim!!! Naprawdę pyszny :-)
    A jak cudnie słoiczki udekorowałaś :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. warto spróbować zrobić i posmakować wygląda zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy pasteryzujesz w piekarniku i w jakiej temperaturze? Jak długo potem mozna przechowywać pasztet i czy w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dodajesz cebulki do tego pasztetu?

    OdpowiedzUsuń