środa, 27 sierpnia 2014

Kurczak w sosie curry z morelami

Wyczuwam w powietrzu jesień. Ponure dni i chłodne wieczory nie napawają optymizmem. Są jednak takie potrawy, które są w stanie rozgrzać organizm od środka i dodać energii do działania. Bardzo lubię eksperymenty w kuchni. Ten był wyjątkowo udany. Zainspirowałam się wpisem Blaubeere.


Składniki:
300 g piersi z kurczaka (lub indyka)
ryż
garść rodzynek
pasta curry lub curry w proszku
sól
pieprz
olej kokosowy (lub inny olej do smażenia)
puszka moreli w syropie (ewentualnie brzoskwiń)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

Wykonanie:

Piersi kurczaka/ indyka pokroić na kawalki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć  na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego. Następnie dodać morele wraz z syropem, dodać rodzynki i curry wg uznania. Całość dusić aby powstały sos częściowo odparował, pod koniec duszenia dodać siemię lniane w celu zagęszczenia sosu. Podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń